Bejegyzések

11. Kőkor Kerekasztal

11. Kőkor Kekekasztal: a kőeszközökkel foglalkozó magyar szakemberek 2021-es gyűlését idén Budapesten, az ELTE Régészettudományi Intézetében tartjuk.

Tixier képeslapok 4 – Tixier kőeszköz pattintás bemutatói

Az előadás körül szélesen szabaddá tett tér, áhitatos figyelemmel telt légkör, minden szem és fül a mágikus mozdulatokra irányul… Tixier követ pattint. Jacques Tixier munkásságát bemutató fotósorozatunk 4. része.

Tixier képeslapok 3 – Ksar Akil, a libanoni Édenkert

Ksar Akil, 1972. Úgy vettünk részt Tixier ásatásán, mintha a fiatalságunkról szólna: számunkra a jövő tárult fel ott. Jacques Tixier munkásságát bemutató fotósorozatunk 3. része.

Tixier képeslapok 1 – a Les Eyzies konferencia

A kísérleti kőpattintás hajnala – képek a Les Eyzies technológiai konferenciáról, 1964. Jacques Tixier munkásságát bemutató fotósorozatunk első része.

Seňa I Aurignacien lelőhely új ásatása Szlovákiában

English version Recent excavations at the Aurignacian site of Seňa I, Slovakia Fotóalbum A teljes fotóalbum Flickr oldalunkon (új ablakban) Wei Chu, Ľubomíra Kaminská 2016 júliusában a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Kölni Egyetem munkatársai...

Feldebrő-Bakoldal kutatásának előzetes eredményei

English version Preliminary report of an Upper Palaeolithic site Feldebrő-Bakoldal Fotóalbum A teljes fotóalbum Flickr oldalunkon (új ablakban) Gutay Mónika (1), Bálint Csaba (1), Péntek Attila (2), Szegedi Kristóf István (3), Tóth Zoltán Henrik (1) 1 – Dobó István...

Beszámoló a Hugo Obermaier Társaság budapesti konferenciájáról

Európa régibb kőkori történetét nem szabdalják államhatárok, nem irányítják dinasztiák, és nem tagolják háborúk. A paleolitikum kutatói számára sosem volt kérdéses az ember együttműködő képességének zsenije, amit az Obermaier Társaság éves konferenciáján ismét megtapasztalhattunk.

Hugo Obermayer éves gyűlés Budapesten

A Hugo Obermayer Kvarterkutatási és Kőkori Régészeti Társaság 58. éves gyűlését ezúttal Budapesten tartja. Téma: a középső és felső paleolitikum átmeneti időszaka az Alpok és a Fekete-tenger között.

Régészeti kutatás az Ipoly mentén

Mozgalmas napokon van túl Zandler Krisztián, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régésze, október 26. és 29. között az Ipoly völgyében végzett feltárást, illetve terepbejárást. A lelőhelyek: Ipolyvölgy III, Ipolyvölgy I, Drégelypalánk-Gyakorszer és Topóka-dűlő, Hont-Babat, Hont-Csitár.

Megújult a Litikum

A Litikum szakfolyóirat a magyarországi és közép-európai ősrégészeket tömörítő Kőkor Kerekasztal kiadványa. A Kerekasztal célja, hogy segítse a tájékozódást a folyamatban lévő kutatásokról és különböző megközelítések vagy vizsgálati módszer alkalmazásáról a kőeszközök világában.