Reflections upon Discussions with Jacques Tixier

Cristopher Bergman Tixier-ről, a Levantei Aurignacienről és sok másról

Tovább

Preliminary results of the recent excavation of a radiolarite mine area and its surroundings in Sedmerovec

Sedmerovec-Podjamie radiolarit nyersanyag-kinyerő hely gazdag pattintott kő leletanyagában valószínűleg késő mezolitikus eszközöket is találtak.

Tovább

Feldebrő-Bakoldal 1. számú lelőhely kutatásának előzetes eredményei

Új publikáció: a lelőhelyen pleisztocén üledékrétegekből kerámia töredékek kerültek elő a paleolitikus leletek mellett

Tovább

Üdvözlünk a kőeszközök honlapján! A Litikum szakfolyóirat a magyarországi és közép-európai ősrégészeket tömörítő Kőkor Kerekasztal kiadványa. A Kerekasztal célja, hogy segítse a tájékozódást a folyamatban lévő kutatásokról és különböző megközelítések vagy vizsgálati módszer alkalmazásáról a kőeszközök világában.

A Kőkor Kerekasztal a kőeszközök vizsgálatával foglalkozó magyarországi ősrégészek konferenciája, amely 2010 óta minden év december elején megrendezésre kerül. Az új eredmények megismertetésén kívül célja, hogy segítse a tájékozódást a folyamatban lévő kutatásokról és különböző megközelítések vagy vizsgálati módszer alkalmazásáról.  
A Litikum célja olyan tudományos cikkek publikálása, amelyek a Kárpát-medence és a környező területek kőkorát érintik, kőeszközökkel kapcsolatos kutatások eredményeit mutatják be, elméleteket fejtenek ki, módszereket és megközelítési módokat ismertetnek. A cikkek lehetnek akár hosszabb átfogó elemzések, akár rövidebb ismertetések vagy problémafelvetések.
A Litikum évente egy kötetben jelenik meg, de a gyors közlés érdekében a cikkek fogadása és publikálása folyamatos. A Litikum cikkei ingyenesen hozzáférhetők honlapunkon. Egész évben várjuk a kéziratokat, és mihamarabb hozzáférhetővé tesszük őket.  
A folyóirat tanulmányai mellett a közép-európai kőeszköz kutatás újdonságai, hírei is megjelennek honlapunkon, bejegyzések formájában. Folyamatosan várjuk az érdekes híreket, rövid írásokat kutatótársainktól.  
Iratkozz fel hírlevelünkre, melyet havonta egyszer kézbesítünk! Az oldal alján található űrlap kitöltése elég is hozzá. Segíts nekünk, és jelöld meg, milyen korszak érdekel, így a Litikum tartalmát folyamatosan alakíthatjuk igényeidhez.