Neanderthals at Bojnice in the Context of Central Europe

Yuri E. Demidenko könyvkritikája

Tovább

A boldogkőváraljai depó pattintott kövei

Az 566 ép kőpengét tartalmazó depó és a település pattintott köveinek új vizsgálata

Tovább

Late Middle Paleolithic of the Côte Chalonnaise

Herkert és Frick tanulmánya középső paleolit bifaciális iparokról a dél-franciaországi Côte Chalonnaise régióban

Tovább

The Use of Bone in Stone Tool Technology

Banda és munkatársai tanulmánya Veternica és Vindija lelőhelyek csonteszközeit mutatja be.

Tovább

Üdvözlünk a kőeszközök honlapján! A Litikum szakfolyóirat a magyarországi és közép-európai ősrégészeket tömörítő Kőkor Kerekasztal kiadványa. A Kerekasztal célja, hogy segítse a tájékozódást a folyamatban lévő kutatásokról és különböző megközelítések vagy vizsgálati módszer alkalmazásáról a kőeszközök világában.

A Kőkor Kerekasztal a kőeszközök vizsgálatával foglalkozó magyarországi ősrégészek konferenciája, amely 2010 óta minden év december elején megrendezésre kerül. Az új eredmények megismertetésén kívül célja, hogy segítse a tájékozódást a folyamatban lévő kutatásokról és különböző megközelítések vagy vizsgálati módszer alkalmazásáról.  
A Litikum célja olyan tudományos cikkek publikálása, amelyek a Kárpát-medence és a környező területek kőkorát érintik, kőeszközökkel kapcsolatos kutatások eredményeit mutatják be, elméleteket fejtenek ki, módszereket és megközelítési módokat ismertetnek. A cikkek lehetnek akár hosszabb átfogó elemzések, akár rövidebb ismertetések vagy problémafelvetések.
A Litikum évente egy kötetben jelenik meg, de a gyors közlés érdekében a cikkek fogadása és publikálása folyamatos. A Litikum cikkei ingyenesen hozzáférhetők honlapunkon. Egész évben várjuk a kéziratokat, és mihamarabb hozzáférhetővé tesszük őket.  
A folyóirat tanulmányai mellett a közép-európai kőeszköz kutatás újdonságai, hírei is megjelennek honlapunkon, bejegyzések formájában. Folyamatosan várjuk az érdekes híreket, rövid írásokat kutatótársainktól.  
Iratkozz fel hírlevelünkre, melyet havonta egyszer kézbesítünk! Az oldal alján található űrlap kitöltése elég is hozzá. Segíts nekünk, és jelöld meg, milyen korszak érdekel, így a Litikum tartalmát folyamatosan alakíthatjuk igényeidhez.