A debreceni Déri Múzeumban kőkorral foglalkozó szakemberek gyűltek össze egy izgalmas szakmai napra. Megtekintettük az Elveszett paradicsom – a mezolit vadászok letűnt világa című kiállítást, majd Marton Tibor, a kiállítás egyik kurátora, az ELKH Régészeti Intézetének munkatársa tartott előadást a Kárpát-medence átmeneti kőkoráról.

A korszak leletanyagának közelebbi szemrevétele, illetve a részt vevő hallhatók számára tárlatvezetés zárta az összejövetelt. Köszönjük a szakmai nap szervezőinek, Priskin Annamáriának és Szeverényi Vajknak, illetve a Déri Múzeum munkatársainak, a kiállítás kurátorainak, Kertész Róbertnek, és Cziráki Viktornak.

Elveszett paradicsom

Balogh Csaba és munkatársai kiállítása a Kárpát-medence utolsó vadászó-gyűjtögetőit idézi meg. A múzeum körtermében göcseji madárdalba burkolt Édenkertet rendeztek be, középpontban a Kertész Róbert által feltárt jászteleki mezolit kunyhó életnagyságú rekonstrukciójával. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg Debrecenben, ezt követően az ország több más városában mutatják be az érdeklődőknek. A Déri Múzeum Régészeti Tár így ír a kiállításról:

“Az ember ekkor élt – talán utoljára – valódi egységben a természettel, s ezután kezdte durván átalakítani azt. Mondhatjuk, hogy a mezolitikum lehetett az utolsó olyan időszak, amikor az ember a természet részeként, a környezetet csak minimálisan befolyásolva élt, fenntartva ezzel az ökológiai egyensúlyt. Ebből a szempontból tekinthetjük ezt az életformát egyfajta ’paradicsomi’ állapotnak.

A kiállításon a jelenleg ismert hazai leletanyagokból láthatnak az érdeklődők egy válogatást. Bepillanthatnak a Jásztelek határában napvilágra került mezolit építmény maradványaiból rekonstruált életnagyságú kunyhóba, és ízelítőt kapnak az egykori halász-, vadász- és gyűjtögető életmód emlékeiből is.

Közönség elé kerül a Székesfehérvári Szent István Király Múzeumtól kapott, tökéletes épségben megmaradt, sokezer éves csontszigony.

A tárlat legkülönlegesebb látnivalója azonban a Kárpát-medencében jelenleg egyetlen ismert mezolit sír, amelyet a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum jóvoltából elsőként a Déri Múzeum mutathat be!”

A rendezvényről képgalériát lásd Facebook oldalunkon.