Tixier képeslapok 1 – a Les Eyzies konferencia

Szerző: | 2019 Már 20

Jacques Tixier, a kőpattintási technológiák nagy kutatója 2018. április 3-án hunyt el. A Litikum folyóirat következő évfolyamában rá emlékeznek kollégái. A szakcikkek mellett archív képeket is kértünk szerzőinktől, ezeket honlapunkon tesszük közzé. A sorozat első bejegyzésében Pierre-Jean Texier, a CNRS nyugalmazott kutató-igaztajójának, Tixier tanítványának fotóit mutatjuk be.

Képek a kísérleti régészet hőskorszakából – Les Eyzies de Tayac, Franciaország, 1964. A konferenciát François Bordes szervezte, aki ekkor már az őskori pattintott kőeszközök nemzetközi hírű szakemberének számított. A résztvevők nem csak a vetítőgépek diáin vették szemügyre az őskori tárgyakat, hanem megpróbálták elkészíteni őket. Az emberiség nagy része természetesen a hatvanas években sem használt már pattintott kőeszközöket, a technológia lényegében ismeretlen volt.

Bordes, Crabtree, Jelinek és persze a fiatal kutató, Jacques Tixier egy teljesen új kutatási irányt jelöltek ki: az ősi kőeszközök szerepét csak úgy érthetjük meg, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan készítették, és hogyan használták őket. Mi más lenne közvetlenebb vizsgálati módszer, mint a gyakorlat, a személyes tapasztalat?

Jacques Tixier egész karrierjét ez a technológiai szemlélet határozta meg. Sajnos a Les Eyzies konferenciáról sosem jelent meg tanulmánykötet, film vagy videó. A jelenlévők viszont meggyőződhettek a módszer hasznáról, ami mára a technológiai vizsgálatok egyik alappillérévé vált.

Köszönjük Pierre-Jean Texiernek a fotókat.

Balra: Les Eyzies de Tayac, 1964. Jacques Tixier a bal kezével támasztott nyersanyagtömbről választ le szilánkokat. Figyeljük meg az ütő és a nyersanyag leütési felszíne közötti kapcsolatot – ahogy Tixier a nyersanyag alsó sarkára üt majd, az ütés egy éles peremű szilánkot választ le a nyersanyag alsó felületéről.

Középen: Les Eyzies de Tayac, 1964. Don Crabtree magyaráz egy frissen leválasztott szilánkról az árgus szemekkel figyelő közönségnek. François Bordes a védjegyének számító pipával ül Crabtree jobbján, a kép bal felső sarkában pedig Tixier figyeli a történéseket.

Jobbra: Les Eyzies de Tayac, 1964. Bordes és Tixier közvetett ütéssel próbálkoznak. A megmunkálandó nyersanyag és az ütő közé egy harmadik tárgy, az úgynevezett pontütő kerül. A pattintó így nem a nyersanyagra, hanem a pontütőre sújt le. Az ütés így pontosabb, a keletkező éles szilánk formája pedig jobban tervezett lesz. Tixier arckifejezése arra utal, hogy a megörökített pillanatot sikertelen próbálkozások is megelőzhették.

A Les Eyzies de Tayac konferenciához ajánlott irodalom:

Delpech, F., Jaubert, J. (szerk) 2009. François Bordes et la préhistoire. 134e Congrès national des sociétés historiques et scientifiques, Bordeaux.

Jelinek, A. 1965. Lithic Technology Conference, Les Eyzies, France. American Antiquity 31(2):277.

Blog bejegyzések

Folyóirat cikkek